Vode

Stanje podzemnih vod

Tudi stanje podzemnih vod in njene obremenjenosti z ostanki FFS se sistematično spremlja vrsto let. Glede na podatke lahko zaključimo, da se stanje obremenjenosti izboljšuje in je razmeroma zadovoljivo, nikakor pa ne idealno, saj je še precej rezerv za njegovo izboljšanje. Kakovost podzemnih vod v letu 2008 je s stališča obremenjenosti z ostanki FFS ter njihovih razgradnih produktov zadovoljivo. Zgolj na osmih od skupno 170 merilnih mest (Krajnc in Simončič, 2009) je bila ugotovljena presežena mejna vrednost vsote pesticidov, ki znaša 0,5 µg/l in je predpisana z Uredbo o stanju podzemnih voda (U.l. RS, 25/09).

Pozitiven trend zmanjševanja obremenjenosti potrjuje tudi spodnja slika rezultaov monitoringa zadnjih let, iz katere je razvidno, da se letne aritmetične srednje vrednosti (AM) vsote pesticidov in njihovih razgradnih produktov v vodnih telesih podzemne vode z aluvialnimi vodonosniki v obdobju 1998-2010  zmanjšujejo. Pri tem moramo pripomniti, da to še ne pomeni, da na posameznih merilnih mestih nimamo posameznih primerov, kjer vrednosti za posamezne aktivne snovi presegajo najvišjo dopustno vrednost 0,1 µg/l (Krajnc in Simončič, 2009).

Stanje površinskih vod

Kljub temu, da se na podlagi Uredbe o kemijskem stanju površinskih voda, (U.l. RS, 11/02) zadnja leta izvaja monitoring površinskih vodotokov, je spremljanje vsebnosti FFS še vedno precej nedoločeno. Standardi kakovosti za površinske vode se šele pripravljajo oziroma so pripravljeni le za omejen nabor FFS. Kakorkoli sistematičen monitoring površinskih vod je v zadnjih letih pokazal, da ni stalnih obremenitev površinskih vod z ostanki FFS. Mestoma so prisotni herbicidi, ki se uporabljajo pri pridelavi koruze. Splošen zaključek je, da za morebitno slabše kemijsko stanje posameznih vodotokov praviloma niso krivi ostanki FFS.

Advertisements
Komentiraj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

 • NOVO!!! Na voljo je elektronska verzija monografije.

 • AKTUALNO

  Izšla je knjiga "Raba fitofarmacevtskih sredstev in preučitev možnosti za njihovo racionalnejšo uporabo v Sloveniji".
  Knjiga je na voljo na Oddelku za varstvo rastlin na Kmetijskem inštitutu Slovenije.

  Mediji o predstavitvi projekta na MKO, 25.4.2012.
  SIOL.net
  STA

  Na povezavi slike monografije si lahko shranite elektronski izvod monografije, ki je prilagojen za branje na različnih napravah ( od e-bralnikov, mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov do osebnega računalnika)

 • Trajnostna raba FFS

 • Sodelujoče institucije:

 • Kmetijski inštitut Slovenije (avtor strani)

 • Advertisements
%d bloggers like this: