Pridelki

V Sloveniji že več kot 35 let spremljamo kontaminacijo kmetijskih proizvodov z ostanki najpogosteje uporabljenih insekticidov, fungicidov in herbicidov. Redno in sistematično spremljanje pa sega v leto 1987, ko so sodelavci Kmetijskega inštituta Slovenije (KIS) pričeli izvajati stalen in sistematičen nadzor ostankov FFS v kmetijskih proizvodih (Gregorčič, Urek, Malovrh, 2003). Od leta 1999 se je omenjeno spremljanje na KIS-u nadaljevalo v okviru programa za nacionalni monitoring (Baša Česnik in sod., 2003). Iz rezultatov teh analiz je razvidno, da je stanje v Sloveniji že vrsto let zadovoljivo, v zadnjih letih pa celo zelo zadovoljivo, saj so količine ostankov FFS v veliki večini primerov daleč pod dopustno mejo. Kontaminacijo pridelkov ocenjujemo z vrednostmi ostankov posameznih aktivnih snovi, s kratico MRL (maksimum residue level ali največja dovoljena vrednost a.s. v pridelku)

Rezultati sistematičnega spremljanja ostankov FFS v kmetijskih pridelkih v obdobju 2001-2008 so prikazani v spodnji sliki. Še ugodnejši so rezultati analiz 166 vzorcev iz leta 2008. Procent pridelkov s prekomerno vsebnostjo FFS je bil v našem primeru manjši od povprečja evropskih držav, ki so bile skupaj s Slovenijo vključene v monitoring, saj je znašal povprečen delež vzorcev s prekomerno vsebnostjo FFS 2,2%.

Advertisements
Komentiraj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

 • NOVO!!! Na voljo je elektronska verzija monografije.

 • AKTUALNO

  Izšla je knjiga "Raba fitofarmacevtskih sredstev in preučitev možnosti za njihovo racionalnejšo uporabo v Sloveniji".
  Knjiga je na voljo na Oddelku za varstvo rastlin na Kmetijskem inštitutu Slovenije.

  Mediji o predstavitvi projekta na MKO, 25.4.2012.
  SIOL.net
  STA

  Na povezavi slike monografije si lahko shranite elektronski izvod monografije, ki je prilagojen za branje na različnih napravah ( od e-bralnikov, mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov do osebnega računalnika)

 • Trajnostna raba FFS

 • Sodelujoče institucije:

 • Kmetijski inštitut Slovenije (avtor strani)

 • Advertisements
%d bloggers like this: