Možnost zmanjšanja porabe FFS pri pridelavi v trajnih nasadih

Neustrezna učinkovitost obvladovanja najpomembnejših bolezni in škodljivcev vodi v velikanske izgube, pridelka, kar pa na žalost ni mogoče nadoknaditi niti s poviševanjem cene pridelkov na, s sadjem zelo zasičenem evropskem trgu. Ocenjujemo, da sadjarji in vinogradniki niso pripravljeni za vsako ceno omejiti porabe FFS in se posledično izpostaviti velikim tveganjem.

Na temelju nekaterih  raziskav sklepamo, da se zmanjšanje rabe klasičnih FFS pri pridelavi sadja lahko doseže z intenzivnejšo uporabo biotičnih ali alternativnih pripravkov (karbonati, fosfonati, rastlinski izločki, pripravki na podlagi bakterij,..). Ocenjujemo, da bi bila gospodarnost pridelave sadja z uporabo navedenih pripravkov dosežena le ob doseganju višjih tržnih cen;  med 3 in4 odstotki višje cene, kot cene, ki jih dosegamo pri klasični pridelavi sadja.

Zmanjšanje porabe klasičnih FFS v vinogradništvu je mogoče predvsem na račun boljšega sledenja optimalnim rokom za izvajanje škropljenja, boljše aplikacijske tehnike in povečane rabe sredstev za krepitev obrambnih mehanizmov v rastlinah, ki jih uporabljajo v ekološki pridelavi.

Pri pridelavi hmelja je varstvo hmelja že sedaj zelo usmerjeno in naravnano na optimalno rabo FFS, kar omogoča dosledno upoštevanje napovedi opazovalno napovedovalne službe za varstvo rastlin. Manjšo porabo FFS zato realno ni pričakovati. Poraba FFS bi se lahko zmanjšala na račun večje ekološke pridelave hmelja, zakar pa bi potrebovali primerne sorte in prilagoditev sedanje agrotehnike.

Advertisements
Komentiraj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

 • NOVO!!! Na voljo je elektronska verzija monografije.

 • AKTUALNO

  Izšla je knjiga "Raba fitofarmacevtskih sredstev in preučitev možnosti za njihovo racionalnejšo uporabo v Sloveniji".
  Knjiga je na voljo na Oddelku za varstvo rastlin na Kmetijskem inštitutu Slovenije.

  Mediji o predstavitvi projekta na MKO, 25.4.2012.
  SIOL.net
  STA

  Na povezavi slike monografije si lahko shranite elektronski izvod monografije, ki je prilagojen za branje na različnih napravah ( od e-bralnikov, mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov do osebnega računalnika)

 • Trajnostna raba FFS

 • Sodelujoče institucije:

 • Kmetijski inštitut Slovenije (avtor strani)

 • Advertisements
%d bloggers like this: